Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2018 zet Het Klooster haar deuren open en is iedereen tussen 11.00 – 14.00 uur welkom om zelfstandig een uitgezette foto-rondleiding te volgen en zo een kijkje achter de schermen te nemen.

Het klooster is in 1899 gebouwd naar ontwerp van de architect J.H. Tonnaer uit Delft in opdracht van de Franciscanenorde. Op de begane grond bevonden zich een gastenkwartier, refter, keuken, bibliotheek, sacristie, kapittelzaal en een bergruimte. De verbinding met de kerk was via de recreatiezaal, dit is nu het naastgelegen parochiecentrum De Dam. In de kelder wordt op dit moment hard gewerkt aan het realiseren van het ‘Digital Art lab’, ook hier kunt u vast een kijkje nemen.
Op de eerste verdieping lagen het dormitorium met zesentwintig cellen, een kapel en ziekenboeg. Op de zolderverdieping waren nog eens zestien cellen voor Lekenbroeders, een naaiatelier en de opslag van pijen voor reizende paters. Vanaf 1920 was in het klooster het centrum voor missiewerk van de Franciscanenorde gevestigd. Leegloop van de orde leidde uiteindelijk tot de verkoop van het kloostergebouw aan de gemeente Woerden in 1978.

Anno 2019
Tegenwoordig is in Het Klooster het  theater en centrum voor kunsteducatie van Woerden gevestigd. Het markante gebouw, een rijksmonument, biedt volop ruimte aan dans-, theater- en muzieklessen en voorstellingen van professionele artiesten. In de voormalige kloostertuin is een theater gebouwd, de refter is veranderd in een dansstudio en de cellen vormen perfecte muziekstudio’s en lesruimtes.

OMD-College vrijdag 13 september
Op vrijdag 13 september wordt het Open Monumentendag Woerden-college gegevens. Het onderwerp van deze vierde editie is ‘Plekken van Plezier’ door historicus Jan van Es (+ opening OMD2019 door wethouder de Weger)

Aanvang 20.00 uur – Theaterzaal
Het Klooster (Wilhelminaweg 77), Woerden

De avond wordt muzikaal omlijst door Arie Schüller op harmonium en Jos Vlietstra op piano.