Buiten de muren, nóg dichterbij
Dat je voor de leukste voorstellingen en de beste cursussen niet ver hoeft te reizen, maar gewoon lekker dicht bij huis in Het Klooster terecht kunt weet iedereen al lang. En ook dat je in de kleine, intieme theaterzaal de optredens van zeer dichtbij beleeft. Maar Het Klooster gaat verder dan dat en komt nóg dichterbij. Namelijk bij jou, op scholen, in zorgcentra en in de wijken.

Op scholen
Muziekles op school, dat is superbelangrijk. Voor de sociale ontwikkeling van kinderen, voor hun lichamelijke ontwikkeling. Muziek is goed voor je en het is leuk. Waar we kunnen, dragen wij ons steentje bij. Samen met ’t KUVO helpen we basisscholen in Woerden bij hun muzieklessen. Daar horen muzieklessen in de klas door professionele docenten van Het Klooster bij en natuurlijk ook een ochtend in ons theater. Steeds meer scholen in Woerden zien het belang hiervan in.

In de wijken
Zet kinderen of volwassenen die elkaar niet kennen bij elkaar en laat iedereen zingen. In no time zijn grenzen verdwenen en muren afgebrokkeld. Het Klooster gebruikt kunst als sociale verbinding in Schilderskwartier en Molenvliet.

Bijvoorbeeld bij peutergroepen van Kind & Co waarin kinderen met een taalachterstand zitten. Daar gaan docenten van Het Klooster aan de slag met de kinderen én hun ouders. Zij leren Nederlandse liedjes die passen bij dagelijkse activiteiten als in bad gaan en tandenpoetsen. Ook op de Rembrandt van Rijnschool werken we mee aan taalontwikkeling in de nieuwkomersgroep met kinderen van statushouders.

Net nieuw is het project ‘Zing Nederlands met me’, dat Het Klooster samen met Wij Zijn Woerden doet. Eens in de maand zingen oude en nieuwe Woerdenaren met elkaar Nederlandse liedjes.

Gevoel en herinneringen
Muziek helpt ons gevoelens en herinneringen beleven. Ook als die herinneringen een beetje op de achtergrond zijn geraakt. In de Plint werkt Het Klooster mee aan een project van de Rembrandtgroep samen met Welzijn Woerden: muziekles voor licht-dementerende mensen. Klassiekers als Foxie Foxtrot of Twee motten brengen veel teweeg. En dat is week in week uit bijzonder, ontroerend en prachtig om te zien.