Tips voor het volgen van de online lessen

De afgelopen weken zijn er in het docententeam veel waardevolle ervaringen uitgewisseld over de online lessen. Nu de maatregelen wat langer van kracht zijn hebben we de opgedane informatie gebundeld in een korte handleiding. We hopen dat je met deze tips ook online het maximale uit jouw lessen kunt halen.

Apparaat
Om online lessen te kunnen volgen heb je allereerst een apparaat nodig. Dit kan een computer/laptop zijn, een tablet of een smartphone. Deze moet voorzien zijn van een
camera en een microfoon. Als je met een computer werkt, kun je ook een externe webcam en/of microfoon aansluiten.
Voor danslessen heeft het gebruik van een computer/laptop of een tablet de voorkeur; door de beeldverhouding kan de docent je beter zien.

Platform
Ieder programma waarin je kunt videobellen heeft eigen unieke functies, gebruiksgemak, voordelen, maar ook nadelen. Bij elk programma zal er altijd vertraging zijn in de verbinding, dus je kunt nooit precies tegelijkertijd zingen, spelen of dansen. Je docent heeft je laten weten via welke app jouw les zal plaatsvinden. Controleer voordat de les begint of je via de juiste app in contact kan komen met je docent. Het kan zijn dat
deze app nieuw voor je is; je docent is altijd bereid om je te helpen bij problemen.

Internetverbinding
Omdat veel mensen thuis werken deze dagen wordt er veel gevraagd van je internetverbinding. Als iedereen tegelijk thuis aan het videobellen, gamen of streamen is,
wordt de verbinding trager. Maak daarom thuis goede afspraken om te zorgen dat de verbinding tijdens jouw les stabiel is. Het kan ook helpen om met je apparaat dicht bij de
router te zitten, en om als je met de computer werkt een internetkabel te gebruiken in plaats van een draadloze verbinding.

Beeld
Zorg voor een goed verlichte ruimte zodat je docent jou (en je instrument) goed kan zien. Soms is het lastig om de camera op een goede positie te krijgen, hiervoor zijn allerlei statieven, houders etc. verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets in elkaar knutselen om te zorgen dat je apparaat in de goede positie blijft staan. Probeer dit zelf, eventueel met hulp uit te testen voordat je les begint.

Geluid
Bij muzieklessen is geluid het allerbelangrijkst. Je docent zal er voor zorgen dat zijn of haar geluid op de hoogst mogelijke kwaliteit bij jou terecht komt. Door de internetverbinding lever je altijd een beetje in op deze kwaliteit, maar nog zijn er een aantal dingen die je kunt doen waarmee je er zeker van bent dat ook jouw geluid goed bij je docent terecht komt.
• Gebruik een koptelefoon of oortjes. 
• De afstand van je instrument/stem tot de microfoon heeft veel invloed op het volume waarop het je apparaat binnenkomt. Probeer uit op welke afstand dit het beste klinkt.
• In de meeste programma’s kun je een aantal geluidsinstellingen aanpassen. Kijk samen met je docent welke aanpassingen je moet doen om jouw geluid het beste over te
dragen. Dit verschilt nogal per instrument en situatie.
• Sommige apparaten hebben een defecte of slechte microfoon, die al begint te storen bij een laag volume. In dit geval is het prettig voor je docent en voor de kwaliteit van jouw les om een ander apparaat te gebruiken voor de les.
• In sommige lessen wordt er meegezongen, gespeeld of gedanst met muziek. Als je deze vanaf een tweede apparaat speelt kan je docent deze muziek synchroon horen met je zang, spel of dans.

Lesomgeving
Misschien wel het allerbelangrijkst is om te zorgen voor een prettige lesomgeving, zodat je online lessen thuis zo dicht mogelijk in de buurt komen van je lessen in Het Klooster.
• Zorg voor een omgeving waarin je je kunt concentreren, dus zonder achtergrondgeluiden. Als het mogelijk is de ruimte voor jezelf, zodat je je op je gemak voelt en niet snel afgeleid zal raken.
• Mogelijkheden om aantekeningen te maken. De docent zal je op allerlei manieren voorzien van lesmaterialen, wellicht op een andere manier dan je gewend bent. Dit kan ook via schermdeling in de app die wordt gebruikt.
• Zorg dat je voor het begin van de les al online bent en speel/dansklaar bent!

Samen maken we het beste van deze bijzondere tijd! Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met je docent.