Compositie

Cursus omschrijving

“Het verzamelen en in de tijd zetten van geluiden en klanken door middel van notatie (Rumondor)”. 

Het doel van de lessen is je vaardigheden te laten verwerven om je muzikale verhaal te vertellen en je noten zo op te schijven dat anderen begrijpen wat je bedoelt. Hiervoor gaan we ons verdiepen in o.a. harmonieleer, vormleer, muzieknotatie en orkestratie: kennis van de (on)mogelijkheden van de gangbare muziekinstrumenten in de klassieke muziek.  

De lessen zullen bestaan uit compositie- en muziektheorie opdrachten, analyses van composities – o.a. de grote werken– en uiteraard als belangrijkste het bespreken van je eigen werken. 

Om te starten met componeren is het noodzakelijk dat je al behoorlijk noten kan lezen en een instrument bespeelt. Je eigen instrument – dit kan ook zang zijn! – is de basis waarop je je werken bouwt.  

Docente José Retra heeft compositie gestudeerd bij o.a.  Andries van Rossem & Maarten Van Ingelgem, orkestratie bij Piet Swerts en functionele harmonieleer bij Lutgarde Verbeke. Zij heeft concertmuziek geschreven voor verschillende bezettingen; muziek voor film en tv, en muziek voor jonge kinderen. 

 

Lesvormen en lesdag/lestijd 

Voor compositieles kan er, net als bij alle instrumentale lessen en zanglessen, gekozen worden uit verschillende lesvormen. 

Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen.  

Groeplessen zijn afhankelijk van het aantal leerlingen en worden georganiseerd als aanvulling naast de individuele lessen. Voor compositieles wordt er meestal gekozen voor de individuele lesvorm met één van de verschillende lessenkaarten. 
 
De lessen starten vanaf maandag 26 augustus 2024, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen. 

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op. 

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. vanaf 21 jaar € 15,-
Kennismakingscursus (zie info) vanaf 21 jaar € 210,- (3 termijnen van € 70)
Groepsles 36 lessen (zie info) vanaf 21 jaar € 950,- (10 termijnen van € 95)
Individuele les 9 x 30 min. vanaf 21 jaar € 432,- (3 termijnen van € 144)
Individuele les 18 x 30 min. vanaf 21 jaar € 845,- (10 termijnen van € 84,50 of 5 termijnen van € 169)
Individuele les 18 x 45 min. vanaf 21 jaar € 1230,- (10 termijnen van € 123 of 5 termijnen van € 246)
Individuele les 36 x 30 min. vanaf 21 jaar € 1580,- (10 termijnen van € 158)

José Retra

  • Docent Muziek / Piano