Dwarsfluit

Cursus omschrijving

De dwarsfluit (vaak ook alleen ‘fluit’ genoemd) is een blaasinstrument dat vroeger van hout werd gemaakt maar tegenwoordig vooral van zilver of zelfs goud! De dwarsfluitfamilie is vrij uitgebreid. Naast de c- of concertfluit hebben we de piccolo (de kleinste dwarsfluit die je boven een heel orkest uit kunt horen) en de grotere exemplaren als de alt-, bas- en contrabasfluit. Er bestaat veel repertoire voor de dwarsfluit. Je kunt solo (alleen) spelen, samen met andere dwarsfluiten, maar ook met andere blaas- en strijkinstrumenten en begeleidingsinstrumenten als de piano, harp of gitaar. De dwarsfluit klinkt niet zo sterk en dat is fijn voor de buren! In het orkest krijgt de fluit mooie virtuoze partijen en zorgt voor het zilveren randje op de strijkersklank. Sommigen denken dat dwarsfluitspelen moeilijk is, maar als je eenmaal de hoek weet waarin je tegen de overkant van het mondgat moet blazen, is de dwarsfluit het makkelijkste van alle blaasinstrumenten!

Speciaal voor kinderen uit groep 1 en 2 is er de voorbereidende cursus Hallo Dwarsfluit! Door het aangepaste mondstuk kun je meteen ‘lekker dwars’ liedjes leren spelen. Zit je in groep 3 of 4, dan kun je beginnen op de flierefluit, een lichte kunststof dwarsfluit zonder kleppen, waarop je leert hoe je de spiertjes rond je mond gebruikt om jouw eigen toon uit het instrument te krijgen. Vanaf groep 5 kun je starten op de ‘gewone’ dwarsfluit.

Ook als je ouder bent kun je gewoon beginnen met fluitspelen. De fluit is een van de lichtste blaasinstrumenten en geeft tijdens het spelen geen druk op hoofd of keel. Er zijn verschillende methodes voor (jong) volwassenen en Het Klooster heeft diverse ensembles van verschillend niveau om al snel in mee te kunnen spelen. Heb je eerder les gehad, dan pakken we de draad op bij het punt waar je gebleven was en helpt docente Marion Schopman je verder met klankvorming, techniek of waar je je ook maar in wilt verbeteren.

Naast de dwarsfluitlessen kunnen cursisten ervaring opdoen met samenspelen door deel te nemen aan onze ensembles:
– vanaf 2de jaar les: Windkracht 8 (8-12 jaar)
– vanaf 4de jaar les: Het Klooster Jeugdorkest (10-18 jaar)
– Het Cappuccino Orkest (vanaf 50 jaar)
– Kamermuziek Ensembles (gevorderd niveau)

Lesvormen en lesdag/lestijd
Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen. 

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 30 augustus 2021, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.
Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht.

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. vanaf 21 jaar € 15,-
Kennismakingscursus (zie info) vanaf 21 jaar € 171,- (3 termijnen van € 57)
Groepsles 36 lessen (zie info) vanaf 21 jaar € 800,- (10 termijnen van € 80)
Individuele les 9 x 30 min. vanaf 21 jaar € 360,- (3 termijnen van € 120)
Individuele les 18 x 30 min. vanaf 21 jaar € 710,- (10 termijnen van € 71)
Individuele les 18 x 45 min. vanaf 21 jaar € 1040,- (10 termijnen van € 104)
Individuele les 36 x 30 min. vanaf 21 jaar € 1330,- (10 termijnen van € 133)

Marion Schopman

  • Docent muziek/dwarsfluit