Euphonium

Cursus omschrijving

Het euphonium (ook wel Bariton genoemd) is een koperen blaasinstrument en behoort tot de tubafamilie. Hij heeft drie of vier ventielen. De toonhoogte is te vergelijken met een baritonzanger of cello. De naam euphonium komt oorspronkelijk van het Griekse woord euphonos, wat “mooi klinkend” betekent. De grote charme van het euphonium is zijn mooie, warme klank. Hij hoort dan ook, net als de bugel/flügelhorn, bij het zachte koper. Het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht. Familiegenoten van het euphonium zijn: tenor tuba, bariton, kleine- en grote tuba of bas tuba.

Het euphonium komt in verschillende muziekgenres voor. Hij behoort tot de standaardbezetting van de brassband, harmonie- en fanfareorkest, maar is ook te vinden in koperensemble en dweilorkest. Minder vaak wordt het euphonium toegepast in het symfonieorkest. Je kunt met euphonium spelen beginnen als je ongeveer 9 jaar bent. Op de speciale kinderbariton is het zelfs al mogelijk om te beginnen vanaf ca. 6 jaar.
Voorbeelden van bekende euphoniumspelers zijn: Steven Mead, David Childs, Robbert Vos en Kobus Verheij.
Amateurs kunnen ver komen met het euphonium, bijvoorbeeld door examens te doen. Dat kan ook bij Het Klooster, maar het is niet verplicht. Er worden vier examens afgelegd, namelijk A, B, C en D, oplopend van A naar D. Het D-examen is dus het hoogst haalbare examen.

Naast de euphoniumlessen kunnen cursisten ervaring opdoen met samenspelen door deel te nemen aan onze ensembles:
– vanaf 2de jaar les: Windkracht 8 (8-12 jaar)
– vanaf 4de jaar les: Het Klooster Jeugdorkest (10-18 jaar)
– Het Cappuccino Orkest (vanaf 50 jaar)

Lesvormen en lesdag/lestijd

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen. 

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 30 augustus 2021, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.
Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht.

 

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. vanaf 21 jaar € 15,-
Kennismakingscursus (zie info) vanaf 21 jaar € 171,- (3 termijnen van € 57)
Groepsles 36 lessen (zie info) vanaf 21 jaar € 800,- (10 termijnen van € 80)
Individuele les 9 x 30 min. vanaf 21 jaar € 360,- (3 termijnen van € 120)
Individuele les 18 x 30 min. vanaf 21 jaar € 710,- (10 termijnen van € 71)
Individuele les 18 x 45 min. vanaf 21 jaar € 1040,- (10 termijnen van € 104)
Individuele les 36 x 30 min. vanaf 21 jaar € 1330,- (10 termijnen van € 133)

Martijn de Lange Duijster

  • Docent trompet / koper