Hoorn

Cursus omschrijving

Vroeger werd de hoorn bij de jacht gebruikt of om signalen door te geven, zoals de posthoorn, signaalhoorn en bugel. Tegenwoordig kennen we de waldhoorn als blaasinstrument in ensembles, blaas- en symfonieorkesten of als solistisch muziekinstrument. De hoorn hoort bij de familie koperblazers, waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht.

Je kunt beginnen met hoorn spelen als je ongeveer 9 jaar bent. Op de speciale kinderhoorn is het zelfs al mogelijk om te beginnen vanaf ca. 6 jaar.

Voorbeelden van bekende hoornisten: Hermann Baumann, Herman Jeurissen, Peter Damm, Barry Tuckwell, Jacob Slagter, Pieter Gouderjaan en Teunis van der Zwart.

Amateurs kunnen ver komen met de hoorn, bijvoorbeeld door examens te doen. Dat kan ook bij Het Klooster, maar het is niet verplicht. Er worden vier examens afgelegd, namelijk A, B, C en D, oplopend van A naar D. Het D-examen is dus het hoogst haalbare examen voor amateurhoornisten.

Naast de hoornlessen kunnen cursisten ervaring opdoen met samenspelen door deel te nemen aan onze ensembles:
– vanaf 2de jaar les: Windkracht 8 (8-12 jaar)
– vanaf 4de jaar les: Het Klooster Jeugdorkest (10-18 jaar)
– Het Cappuccino Orkest (vanaf 50 jaar)
– Kamermuziek Ensembles (gevorderd niveau)

Lesvormen en lesdag/lestijd

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen. 

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 30 augustus 2021, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.
Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht.

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. vanaf 21 jaar € 15,-
Kennismakingscursus (zie info) vanaf 21 jaar € 171,- (3 termijnen van € 57)
Groepsles 36 lessen (zie info) vanaf 21 jaar € 800,- (10 termijnen van € 80)
Individuele les 9 x 30 min. vanaf 21 jaar € 360,- (3 termijnen van € 120)
Individuele les 18 x 30 min. vanaf 21 jaar € 710,- (10 termijnen van € 71)
Individuele les 18 x 45 min. vanaf 21 jaar € 1040,- (10 termijnen van € 104)
Individuele les 36 x 30 min. vanaf 21 jaar € 1330,- (10 termijnen van € 133)

Martijn de Lange Duijster

  • Docent trompet / koper