Trompet

Cursus omschrijving

De trompet is familie van de koperblazers, waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht. De trompet klinkt vrij hoog en heeft een heldere doordringende toon. Hij hoort dan ook bij de scherp koper familie, net als de trombone. Vergelijkbare koperblaasinstrumenten zijn de cornet en de bugel/flügelhorn.

De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet, en natuurlijk als solo-instrument. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, zoals big bands, combo’s en popmuziek. Natuurlijk niet te vergeten de blaasmuziek, zoals harmonie-en fanfareorkesten, waar de trompet een belangrijke partij in heeft.
De meest gangbare trompet is de B♭-trompet. Je kunt vanaf ca. 9 jaar beginnen met trompet spelen. Op de nieuwe plastic trompetten (de zogenaamde pTrumpet, leverbaar in allerlei vrolijke kleuren) kunnen kinderen vanaf ca. 6 jaar al beginnen met trompet spelen.

Bekende voorbeelden van jazz trompettisten zijn: Kyteman, Eric Vloeimans, James Morrison, Wynton Marsalis, Miles Davis, Chet Baker en Louis Armstrong. Klassieke trompettisten zijn o.a. Peter Masseurs, Maurice André, Tine Thing Helseth, Alison Balsom en Frits Damrow.

Amateurs kunnen ver komen met de trompet, bijvoorbeeld door examens te doen. Dat kan ook bij Het Klooster, maar het is niet verplicht. Er worden vier examens afgelegd, namelijk A, B, C en D, oplopend van A naar D. Het D-examen is dus het hoogst haalbare examen voor amateurtrompettisten.

Naast de trompetlessen kunnen cursisten ervaring opdoen met samenspelen door deel te nemen aan onze ensembles:
 – vanaf 2de jaar les: Toetsen en Blazen (8-12 jaar)
 – vanaf 4de jaar les: Het Klooster Jeugdorkest (10-18 jaar)
 – Big Band (gevorderd niveau)
 – Het Cappuccino Orkest (vanaf 50 jaar)

Lesvormen en lesdag/lestijd

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen.

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 22 augustus 2022, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.
Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht.

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. vanaf 21 jaar € 15,-
Kennismakingscursus (zie info) vanaf 21 jaar € 180,- (3 termijnen van € 60)
Groepsles 36 lessen (zie info) vanaf 21 jaar € 830,- (10 termijnen van € 83)
Individuele les 9 x 30 min. vanaf 21 jaar € 375,- (3 termijnen van € 125)
Individuele les 18 x 30 min. vanaf 21 jaar € 730,- (10 termijnen van € 73 of 5 termijnen van € 146)
Individuele les 18 x 45 min. vanaf 21 jaar € 1070,- (10 termijnen van € 107 of 5 termijnen van € 214)
Individuele les 36 x 30 min. vanaf 21 jaar € 1370,- (10 termijnen van € 137)
Geen video gevonden.

Marije Korenromp

  • Muziekdocent Koper