Viool – Barokviool

NIEUW!

Cursus omschrijving

Vanaf dit seizoen is het mogelijk om barokviool te leren spelen!

Vroeger werd er vooral op viool gespeeld in volksmuziek, later werd er in kleine groepen concerten gegeven voor adel en rijken. Pas in de 19e eeuw kwamen de grote symfonieorkesten waarin viool een grote rol speelt. Al die veranderingen hebben ertoe geleid dat de “moderne” viool zoals we die nu kennen behoorlijk anders is dan in de tijd dat het instrument voor het eerst populair werd, grofweg tussen 1600 en 1750, een periode die we “barok” noemen.

Het belangrijkste verschil is de gebogen vorm van de strijkstok. Hiermee speel je zachter en “zangeriger” dan met de moderne stok.
Daarnaast speel je op darmen snaren in plaats van stalen snaren. Wanneer je de muziek uit die tijd heel mooi vindt, zoals bijvoorbeeld Bach, Vivaldi en Purcell om er maar een paar te noemen is het leuk om die muziek te spelen op een instrument dat zoveel mogelijk lijkt op het instrument zoals het in die tijd was.

Heb je al enige ervaring op de viool, schrijf je dan nu in om barokviool te leren spelen of om het uit te proberen, eerst alleen met een barokstok.
In ensembles spelen met andere authentieke instrumenten als traverso, blokfluit, klavecimbel of luit behoort ook tot de mogelijkheden.

Lesvormen en lesdag/lestijd

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen. 

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 22 augustus 2022, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.

Nu ook lessen in Harmelen

Op dinsdag geeft viooldocente Jiska ter Bals vioolles in KBs de Notenbalk in Harmelen. Wil je les in Harmelen? Vermeld dit dan bij “opmerkingen” op het inschrijfformulier.

 

 

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. tot 21 jaar € 10,-
Kennismakingscursus (zie info) tot 21 jaar € 141,- (3 termijnen van € 47)
Groepsles 36 lessen (zie info) tot 21 jaar € 660,- (10 termijnen van € 66)
Individuele les 9 x 30 min. tot 21 jaar € 294,- (3 termijnen van € 98)
Individuele les 18 x 30 min. tot 21 jaar € 580,- (10 termijnen van € 58 of 5 termijnen van € 116)
Individuele les 18 x 45 min. tot 21 jaar € 850,- (10 termijnen van € 85 of 5 termijnen van € 170)
Individuele les 36 x 30 min. tot 21 jaar € 1120,- (10 termijnen van € 112)
Geen video gevonden.

Jiska ter Bals

  • Docent viool