Viool

Cursus omschrijving

De viool is een prachtig instrument waar je veel verschillende soorten muziek op kunt spelen.
Je kunt er in je eentje op spelen, maar ook in een symfonieorkest, of in kleinere groepjes kamermuziek. Misschien heb je wel eens gehoord van Janine Jansen, een wereldberoemde vioolsoliste en woont in Utrecht.

Op vioolles begin je met klassieke muziek, maar daarnaast kun je veel andere stijlen leren, want in de folk, jazz en popmuziek wordt ook vaak viool gespeeld.

Met viool kun je op elke leeftijd beginnen, want we stemmen de lessen daar op af. Vaak beginnen leerlingen als ze ongeveer 7 jaar zijn, maar het kan zeker ook later of eerder. Speciaal voor jongere kinderen uit (basisschool)groep 2 en 3 geeft Jiska Bals de voorbereidende cursus Hallo Viool!

Als je jong begint, krijg je eerst een kleinere maat viool, bijvoorbeeld een kwart of een halve. Die kun je later inruilen voor een grotere. Het is daarom handig om eerst een instrument te huren. Daarover kunnen we natuurlijk advies geven.

Als je mooi viool wilt leren spelen is het, net als bij alle andere instrumenten, nodig om thuis te studeren. Voor de jonge kinderen is de hulp van de ouders dan wel nodig, dus is het een goed idee als die bij de les aanwezig kunnen zijn.

Omdat viool zo geschikt is om samen te spelen, kun je op Het Klooster samenspelen in Zaagsel (vanaf je 2de lesjaar), het Klooster Jeugdorkest (vanaf je 4de lesjaar), Kamermuziek Ensembles (gevorderd niveau) of het Cappuccino Orkest (voor leerlingen vanaf ca. 50 jaar oud). Daarnaast organiseren we ook incidentele samenspel-projecten met kamermuziek en strijkorkest.

Als je bij één van de vele presentaties een mooi muziekstuk geweldig kunt laten klinken, weet je zeker waar je het studeren voor doet: muziek maken is het leukste wat er is!

Lesvormen en lesdag/lestijd

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen.
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen.

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten.
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten.
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats.

De lessen starten vanaf maandag 22 augustus 2022, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen.

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op.
Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht.

Nu ook lessen in Harmelen

Op dinsdag geeft viooldocente Jiska ter Bals vioolles in KBs de Notenbalk in Harmelen. Wil je les in Harmelen? Vermeld dit dan bij “opmerkingen” op het inschrijfformulier.

Speciaal voor liefhebbers voor ‘oude muziek’ presenteert Het Klooster vanaf dit seizoen de afdeling Oude Muziek.
Leer musiceren op/met authentieke instrumenten of leer op moderne instrumenten de historische uitvoeringspraktijk.
Interesse? Schrijf je dan nu in voor een cursus kamermuziek o.v.v. Oude Muziek.

 

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. tot 21 jaar € 10,-
Kennismakingscursus (zie info) tot 21 jaar € 141,- (3 termijnen van € 47)
Groepsles 36 lessen (zie info) tot 21 jaar € 660,- (10 termijnen van € 66)
Individuele les 9 x 30 min. tot 21 jaar € 294,- (3 termijnen van € 98)
Individuele les 18 x 30 min. tot 21 jaar € 580,- (10 termijnen van € 58 of 5 termijnen van € 116)
Individuele les 18 x 45 min. tot 21 jaar € 850,- (10 termijnen van € 85 of 5 termijnen van € 170)
Individuele les 36 x 30 min. tot 21 jaar € 1120,- (10 termijnen van € 112)Mariken Dusseldorp

  • Docent viool

Paul van der Reijden

  • Docent viool

Jiska ter Bals

  • Docent viool