Contrabas

Cursus omschrijving

De contrabas is het oudere broertje van de basgitaar en het grootste en zwaarst klinkende instrument uit de strijkersfamilie. Met name geschikt voor jazzbands, onversterkte bands, rockabilly, rock & roll en in gestreken vorm ook zeer geschikt voor het klassieke repertoire. Bij Het Klooster richten we ons met name op de niet-klassieke speelstijl zonder gebruik van de strijkstok. 

Beroemde contrabassisten in de jazz zijn Ray Brown, Ron Carter en Charles Mingus. In de vroege blues en rock & roll hebben bassisten als Bill Black en Willie Dixon goed laten zien hoe swingend een contrabas kan zijn, mede dankzij spectaculaire slap-technieken. 

Het instrument zelf is groot en imposant, maar gelukkig bestaan er voor kleinere leerlingen ook aangepaste maten. Startleeftijd: jonge kinderen die zich aangetrokken voelen tot de bas zijn meestal ook prima in staat om hier les op te nemen. De meesten beginnen echter met contrabas als ze 12 jaar of ouder zijn. 

Naast de contrabaslessen kunnen cursisten ervaring opdoen met samenspelen door deel te nemen aan: 

– Bandles 
– Bandprojecten 
– Bluegrass Ensemble 
– Jamsessies 
 

Lesvormen en lesdag/lestijd 

Voor alle instrumentale lessen en zanglessen kan er gekozen worden uit verschillende lesvormen. 
Het overzicht van de lesvormen en de bijbehorende cursusprijzen staat onder het tabblad Tarieven. De kosten van een eventuele proefles vervallen als na de proefles vervolglessen worden afgenomen.  

De kennismakingscursus bestaat uit 10 groepslessen van 30 minuten met 3 cursisten òf 8 groepslessen van 30 minuten met 2 cursisten òf 5 individuele lessen van 30 minuten. 
De groepsles bestaat uit 36 wekelijkse lessen van 30 tot 60 minuten met 2 tot 4 cursisten. 
De individuele lessen vinden meestal wekelijks of om de week plaats. 

De lessen starten vanaf maandag 26 augustus 2024, maar na overleg kun je ook beginnen op een later moment in het seizoen. 

Afspraken over de lesdag/lestijd worden door de docent en de cursist/ouder in onderling overleg gemaakt. De docent neemt hierover na aanmelding contact met u op. Bij de proefles en de kennismakingscursus kan gebruik gemaakt worden van een muziekinstrument van Het Klooster en hoeft dus nog geen eigen instrument te worden gehuurd of gekocht. 

Korting:
Cursus Specificatie Prijs
Proefles 1 x 30 min. tot 21 jaar € 10,-
Kennismakingscursus (zie info) tot 21 jaar € 159,- (3 termijnen van € 53)
Groepsles 36 lessen (zie info) tot 21 jaar € 750,- (10 termijnen van € 75)
Individuele les 9 x 30 min. tot 21 jaar € 336,- (3 termijnen van € 112)
Individuele les 18 x 30 min. tot 21 jaar € 660,- (10 termijnen van € 66 of 5 termijnen van € 132)
Individuele les 18 x 45 min. tot 21 jaar € 970,- (10 termijnen van € 97 of 5 termijnen van € 194)
Individuele les 36 x 30 min. tot 21 jaar € 1290,- (10 termijnen van € 129)

Harm van Sleen

  • Docent bas/muziektheorie