Lessen voor beginnende en (licht)gevorderde componisten in hedendaagse klassieke muziek

De lessen bestaan uit compositie- en muziektheorie opdrachten, analyses van composities – o.a. de grote meesters – en uiteraard als belangrijkste het bespreken van je eigen werken.

Het doel van de lessen is je vaardigheden te laten verwerven om je muzikale verhaal te vertellen. Hiervoor gaan we ons verdiepen in o.a. harmonieleer, vormleer en solfège. Maar ook muziek-notatie: hoe schijf je je noten nu zo op dat anderen kunnen lezen wat jij bedoeld hebt. En instrumentatie: kennis van de (on)mogelijkheden van de gangbare muziekinstrumenten in de klassieke muziek.

Om serieus een begin te maken met componeren is het noodzakelijk dat je al behoorlijk noten kan lezen en een instrument bespeelt. Je eigen instrument – dit kan ook zang zijn! – is de basis waarop je je werken bouwt.Docente José Retra heeft compositie gestudeerd bij Andries van Rossem, Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans. Zij heeft concert muziek geschreven voor verschillende bezettingen, alsmede muziek voor film en tv. Tevens arrangeert zij regelmatig muziek voor verschillende bezettingen.